V tednu od 27. februarja do 2. marca sva učitelja Matej Veber in Gašper Grat v sklopu projekta evropske mobilnosti Erasmus+ obiskala partnersko šolo IES Santa Lucia na Gran Canarii z namenom opazovanja, ugotavljanja in prenašanja dobrih učiteljskih praks. Šola združuje poklicne elektrotehniške in splošnoizobraževalne programe. Šolo obiskujejo dijaki v starosti 12-18 let.

Ob prvem prihodu v šolo sta nas sprejela ravnatelj g. Manuel Ortega ter njegova pomočnica Lidia del C. Navarro. Predstavila sta nam španski izobraževalni sistem in način financiranja njihove šole. V naslednjih dneh sva prisostvovala praktičnim in teoretičnim učnim uram s področja elektrotehnike in elektronike, in sicer o ozvočenju, mikroračunalniški opremi, antenah, hišnih elektroinstalacijah, avtomatiki, računalniških omrežjih, radijskih zvezah, spajanju optičnih vodnikov ter aluminotermičnem varjenju bakrenih ozemljitvenih vodnikov. Lahko poveva, da učne ure nikakor niso bile dolgočasne,  interakcije med dijaki in učitelji so nekoliko drugačne, kot smo jih vajeni na naši šoli, a so vsekakor zelo zanimive.

Zelo všeč nama je bil tudi način, kako znajo sodelovanje v mednarodnih projektih izkoristiti za izdelavo didaktičnih pripomočkov in jih kasneje tudi uporabljajo pri pouku. Najini vtisi o šoli gostiteljici so odlični, španski temperament se od našega res razlikuje.
Ob obveznostih, ki sva jih morala opraviti v šoli, sva imela popoldneve na razpolago za raziskovanje otoka, ki je dolg vsega 60 km, a na vsakem koraku kaže kakšno zanimivost ali znamenitost. Bil je ravno čas karnevala, ki sva ga na žalost zamudila, saj sva obtičala v prometnem zastoju. Z najetim avtomobilom sva namreč prekrižarila celoten otok po dolgem in počez.

Polja vetrnih elektrarn zagotavljajo energetsko neodvisnost, saj veter piha skozi vse leto. Najintenzivnejša gospodarska panoga je turizem. Posledica so masovno grajeni priobalni  hoteli, mnogo se jih, za nas zelo nenavadno, zaradi specifičnosti terena nahaja precej visoko v skalah.

Matej Veber in Gašper Grat

Veter suče vetrnice, Gašper pedala, šolski DJ pa sproščujočo glasbo. Preverite v spodnjem posnetku …

Skip to content