»V štajerščini se mogoče skriva ta klic po neki vedrosti, po malce bolj bon vivantstvu, malce kliče k pesmi, plesu, kliče k zabavi.« (Tone Kregar, 2017)

Slovenci pravimo, da je pri nas toliko različnih narečij kot je različnih far. Ljudje namreč včasih niso toliko potovali, zato so se med posameznimi kraji in območji začele delati razlike tudi v narečjih. Kozjansko narečje sodi med štajerska narečja, a se v svojem bistvu razlikuje v mnogih izrazih, intonaciji itd. V študijskem krožku smo želeli raziskati obstoječo literaturo na temo slovenskih narečij, v to vsebino poskušati umestiti naše narečje in posameznike spodbuditi, da ohranjajo narečni govor ter narečnih besed naučijo tiste mlajše generacije, ki le-teh ne poznajo in ne uporabljajo več. Tekom izvajanja krožka se je izoblikovala tudi ideja o nastanku zapisov oz. prepisov zvočnih posnetkov v narečna besedila. In izdelek je tu pred vami.

Ob raziskovanju in pripravi te knjižice smo se veliko naučili, se zabavali in se večkrat tudi dodobra nasmejali. Ti zapisi delujejo zabavno že samo zato, ker jih nismo vajeni brati, saj so bolj značilni za govorjeno obliko. Upamo, da se boste nasmejali tudi vi.

Vabljeni k prebiranju zapisov Sma pač s hribu.

Skip to content