Razvoj komunikacijskega omrežja v motornih vozilih je povzročil spremembo pri prenosu podatkov v avtomobilih. Če želite spoznati nova vodila in sisteme za prenos podatkov, vas vabimo na usposabljanje:

 

Diagnostika komunikacijskih omrežij v avtomobilih

Pričetek usposabljanja:  11. 3. 2022 ob 15. uri (pričetek usposabljanja bo objavljen na spletni strani projekta MUNERA 3 – koledar dogodkov https://www.munera3.si/)

Lokacija: Šolski center Celje

Predavatelj: mag. Matej Ozebek

Prijave na: natalija.klepej@sc-celje.si.

O usposabljanju:

Do danes so se sistemi za prenos podatkov dopolnjevali in spreminjali, tako da se zraven CAN podatkovnih vodil, uporabljajo nova vodila, in sicer :

  • LIN (Local Interconnect Network),
  • byteflight,
  • FlexRay,
  • MOST (Media Oriented Systems Transport),
  • Ethernet.

Pri njihovem delovanju se pojavljajo tudi okvare, ki jih je možno odpravljati le s pomočjo posebnih diagnostičnih orodij, ki so zahtevnejša za uporabo. Znanje zaposlenih na tem področju je šibko, neformalnih usposabljanj na trgu pa praktično ni. Ta, ki so, pa potekajo znotraj zaprtih skupin (koncesionarjev vozil) ali prodajalcev opreme. Potrebe po ustrezno usposobljenem kadru so velike, saj imajo novi modeli avtomobilov vgrajenih vedno več krmilnih enot in uporabljajo napredna komunikacijska omrežja oz. vodila.

Usposabljanje v okviru projekta MUNERA 3 odgovarja ravno na ta primanjkljaj na trgu dela.

Več o projektu: https://www.munera3.si/

Dodatne informacije: natalija.klepej@sc-celje.si ali na telefonski številki 03 428 58 26.

Skip to content