»Najboljša praksa vseh časov!« (dijakinja ŠC Celje po vrnitvi s španskega Tenerifa)

Po lanskem uspešnem letu se je ekipa koordinatorjev Erasmus+ mobilnosti na Šolskem centru Celje v šolskem letu 2022/23 soočila z novim izzivom. Zaradi odličnih odzivov in pozitivnih izkušenj z opravljanjem praktičnega usposabljanja z delom v tujini, se je namreč v tem šolskem letu na razpise za podobne aktivnosti prijavilo še večje število dijakov. Tako je med septembrom in junijem delovne izkušnje in nova znanja v tujini pridobivalo več kot 70 dijakov in skoraj 30 zaposlenih učiteljev poklicnih in strokovnih šol Šolskega centra Celje.

Šolski center Celje je nosilec akreditacije Erasmus+ za splošno šolsko in poklicno-strokovno področje, kar dijakom in zaposlenim omogoča pridobivanje dragocenih strokovnih, delovnih in medkulturnih izkušenj. Zaradi velikega zanimanja so bili postopki izbora dijakov in zaposlenih precej zahtevni, predvsem pa so prednost dobili udeleženci, ki se srečujejo s takšnimi in drugačnimi ovirami ter imajo v tem pogledu manj priložnosti. To so udeleženci z geografskimi, zdravstvenimi, socialnimi in podobnimi ovirami. V tem šolskem letu so dijaki delovne izkušnje pridobivali na Irskem, Finskem, Češkem, Hrvaškem, v Španiji in Nemčiji, delodajalci v teh državah pa so bili z njimi izjemno zadovoljni, saj so se dokazali z marljivostjo, zrelostjo in odgovornim odnosom do dela.

»Bilo je nepozabno. Če bi bilo mogoče, bi se še enkrat odločil za takšno mobilnost,« je povedal dijak ŠC Celje ob zaključku delovne prakse v Splitu.

Ker se ŠC Celje zaveda pomembnosti strokovnega izpopolnjevanja, so nova znanja in izkušnje v okviru programa Erasmus+ pridobivali tudi zaposleni v obliki tečajev in senčenja na delovnem mestu v organizacijah, podjetjih in šolah v Španiji, Veliki Britaniji, na Norveškem in Hrvaškem. Vse pridobljene izkušnje, znanja in prepoznane primere dobrih praks bodo učitelji ob prilagoditvah skušali vplesti v redno delo na centru ter z njimi seznaniti čim širši krog sodelavcev in vodstva.

»Izkušnja je bila izjemna in vesela sem, da jo lahko izkusimo že v srednji šoli. Upam, da bodo naslednje generacije želele na izmenjavo tako kot mi,« je povedala dijakinja po vrnitvi iz Prage. Šolski center Celje bo takšne priložnosti dijakom in zaposlenim vsekakor omogočal tudi v naslednjem šolskem letu.

Skip to content