V času od srede, 27. 9. 2023, do petka, 29. 9. 2023, smo se Mihela Jug, Sebastian Klovar, Klavdija Špur Jereb in Anita Laznik v okviru Erasmus + odpravili na študijski obisk Prirodoslovne šole v Splitu. Cilj obiska je bil spoznati način dela, organizacijo in hrvaški šolski sistem ter pridobiti vpogled v odlično zgodbo, ki jo izvajajo v okviru Centra odličnosti.

Prirodoslovna šola v Splitu je ugledna institucija, ki se specializira za izobraževanje na področju naravoslovja in matematike. Šola ponuja širok nabor izobraževalnih programov in ima odličen ugled tako v regiji kot tudi nacionalno. Tisto, kar nas druži, je izobraževalni program kemijski tehnik. Tako smo se udeležili pouka predvsem s področja kemije in angleščine.

Obiskovali smo več razredov in ugotovili, da se učitelji osredotočajo na spodbujanje učencev k razmišljanju in reševanju problemov. Učna okolja so dobro opremljena z moderno tehnologijo, ki omogoča interaktivno učenje in raziskovanje. Zanimivo je bilo opazovati, kako učitelji spodbujajo sodelovanje in razprave med učenci.

V Splitu so nam predstavili program eko šole, še posebej zanimiva pa je bila predstavitev “Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije” ter “Centra izvrsnosti prirodoslovja”. Centra predstavljata zanimiv način dela z nadarjenimi učenci, ki že v času osnovne šole odkrivajo in nadgrajujejo svoje talente in posebna zanimanja. Tako center odličnosti nudi dodatno izobraževanje in mentorstvo nadarjenim učencem na področju naravoslovja in matematike. Ta pobuda se izkazuje kot odlična priložnost za razvoj in spodbujanje nadarjenih mladih posameznikov. Sodelovanje šole s podjetji in univerzami v okviru centra omogoča tudi prakso in raziskovalne projekte za učence.

Naš študijski obisk Prirodoslovne šole v Splitu je bil izredno informativen in navdihujoč. Spoznali smo njihov napreden pristop k izobraževanju, organizacijo šole ter hrvaški šolski sistem. Poseben poudarek pa si zasluži tudi njihova odlična zgodba v okviru Centra odličnosti, ki služi kot zgled dobre prakse za spodbujanje nadarjenih učencev.

Hvala Prirodoslovni šoli v Splitu in vsem, ki so omogočili ta obisk. Za gostoljubje se zahvaljujemo ravnateljici Prirodoslovne šole Split, ge. Mariji Pustak, in koordinatorici Erasmus projektov, ge. Maji Kralj.

Upamo, da se bomo lahko še kdaj srečali in nadaljevali to plodno sodelovanje.

dr. Anita Laznik

Skip to content