… in za to izkušnjo sem izjemno hvaležen, je povedal eden od udeležencev po vrnitvi s tedenskega usposabljanja na Češkem. Šolski center Celje je namreč vpisanim v izobraževanje odraslih, prvič ponudil priložnost izmenjave s tujino. Z njo smo želeli odrasle dodatno opogumiti, da je za pridobivanje novih izkušenj vedno pravi čas, ne glede na leta, kulturno raznolikost in jezikovne prepreke. Zadovoljstvo udeležencev nas je spodbudilo, da bomo že spomladi za nove posameznike organizirali drugo izmenjavo, tokrat v Španiji.  

V izobraževanje odraslih letno vpisujemo približno 200 odraslih, ki želijo dokončati srednješolsko izobraževanje ali se prekvalificirati za nov poklic. Čeprav smo na področju srednješolskih Erasmus+ projektov stari igralci na parketu, pa smo tokrat prvič organizirali edinstven trening v Pragi za odrasle.

»Organizatorji so nas ves teden vodili po različnih delavnicah. Na njih smo se morali najprej sporazumevati, nekateri smo znali dovolj angleško, drugim so pomagali člani ekipe. Skozi izzive sem se lažje povezal z novimi prijatelji iz Španije in Češke,« je povedal eden od udeležencev.

»Skozi igre in pripovedovanje zgodb smo ugotavljali, kaj koga v življenju veseli, polni in kje so njegova močna področja, ki bi jih lahko še izkoristili pri svojem kariernem napredku,« je dodal drugi.

Prav opogumljanje za lažje preskakovanje ovir na karierni poti je bil eden od osrednjih ciljev izmenjave. Popotniki so se medtem že vrnili v šolske klopi in v službe, izkušnjo pa priporočajo vsem sošolcem.

»Erasmus+ projekt za odrasle Art for Change se nam je zdel odlična priložnost, da preverimo, ali bi naše udeležence izobraževanja odraslih sploh zanimala tujina. Takoj po objavljenem razpisu smo dobili kandidate, jih povabili na uvodni sestanek, jim organizirali pot in poskrbeli, da sta z njimi potovala dva izkušena mentorja, sicer učitelja v njihovih programih, ki so ju poznali in jima zaupali. Med potniki so bili ljudje, ki še nikoli v življenju niso imeli takšne priložnosti, in prav zanje se je bilo vredno potruditi. Bili so zelo hvaležni,« je pilotno izvedbo pospremil vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra Denis Kač.

Zaradi velikega zanimanja vpisanih v izobraževanje odraslih smo se odločili, da že spomladi organiziramo drugo izmenjavo za udeležence izobraževanja odraslih. Tokrat bodo potovali na tedensko usposabljanje v Španijo.

Skip to content