Teden dni pred jesenskimi počitnicami smo se štirje dijaki tretjih letnikov, Aljaž Krivokapič in Jakob Sadar (smer tehnik mehatronike) ter Vid Pikelj in Anže Koradej (smer strojni tehnik), skupaj z mentorjema, Martinom Amonom in Gašperjem Gratom, za šest dni odpravili v nemško mesto Bad Kreuznach, ki je bil prvi gostitelj dveletnega projekta z naslovom European CNC-Network – Magical Moving Machine for Europe.
V projektu sodeluje šest evropskih držav, poleg Slovenije še Nemčija, Italija, Portugalska, Irska in Hrvaška. Udeleženci bomo izdelali Magical Moving Machine (premični stroj), ki ga bomo v naslednjih dveh letih predstavili na šestih srečanjih v vseh sodelujočih državah.
Posamezni premični stroj mora prikazati katerokoli vrsto gibanja, na primer vrtenje, linearno gibanje ali nihanje, ki ga je potrebno doseči z uporabo obnovljivih virov energije.
Partnerstvo bo delovalo na razvoju izdelka, ki ga navdihuje podjetniška miselnost in kreativno razmišljanje, prikazalo pa bo celoten postopek od projektne ideje do končnega izdelka.
Z medsebojnim sodelovanjem bomo tako dijaki kot mentorji pridobili dragocene izkušnje in veščine.
 
Tekst: Jakob Sadar
Foto: Anže Koradej

Skip to content